Koliko je korisno štedjeti u stranoj valuti?


Zanimljivosti

devizna štednja

Banke daju veće kamate na štednju u dinarima, ali korisno je štedjeti i u stranoj valuti, pogotovo kada postoji određena svrha da se taj novac potroši u stranoj valuti, ali odgovara i svima ostalima kojima je ova vrsta štednje važna.

Gdje štedjeti i kako? Što trebate znati ako cijenite štednju u stranoj valuti?

Pronađite sve odgovore u nastavku.

Gdje je najbolje držati deviznu štednju?

Devizna štednja izbor je mnogih i iako je dinar stabilan, ljudi se iz raznih razloga odlučuju za deviznu štednju, no novac više nitko ne drži kod kuće.

Ovakav sustav štednje može donijeti velike probleme, a jedan od najčešćih je da za ušteđevinom posežete kad god vam ponestane gotovine. Na taj se način ušteđevina vrlo brzo troši pa je vrlo teško uštedjeti novac na visokoj razini.

Kada se novac drži u kući, također je moguće da bude ukraden ili fizički uništen u poplavama i požarima. I zbog toga kuća, pa čak ni kućni sef nije najbolje mjesto za štednju.

I na kraju, ali ne manje važno, devizna štednja može se povećati ako se novac položi u banku koja na položeni novac daje i kamatu. Za štednju u stranoj valuti kamata nije maksimalna, ali može biti izuzetno atraktivna ako se novac oroči na duže vrijeme, godinu ili više.

Također, pažljivo birajte u kojoj stranoj valuti čuvati novac, bilo da je riječ o eurima ili nekoj drugoj alternativi koja će vam više odgovarati. Banka ima poseban program i posebno definirane kamatne stope za svaku valutu i zato je važno da se pravilno odlučite o vrsti štednje koja vam najviše odgovara.

Kada je opravdano držati devize?

Posjedovanje deviza i štednja u stranoj valuti je poželjno ako novac primate u toj valuti jer ćete izbjeći tečajne razlike koje moraju postojati ako imate primanja u dinarima, a želite ih u ravnomjernoj valuti pretvoriti u štednju.

Posve je prihvatljivo štedjeti u devizama ako planirate trošiti novac u toj stranoj valuti, a to je najčešće za plaćanja u inozemstvu ili za putovanja koja tek slijede.

Držanje novca u stranoj valuti ima smisla i za one koji jednostavno više vjeruju u stabilnost strane valute, iako dinar već više od desetljeća dokazuje da se njegova vrijednost ne mijenja čak ni kad druge valute fluktuiraju.

Kombinirajte uštede

Osim dugoročne štednje postoji i štednja po viđenju koja donosi nižu kamatu, ali se novac može podići u bilo kojem trenutku.

Za najbolje rezultate i maksimalnu zaradu treba razmišljati o kombiniranim oblicima štednje, više vrsta deviza i štednji u dinarima. Novac odvojen danas donosi najbolje rezultate i maksimalne prihode 6 mjeseci ili duže, a neće biti potrošen nenamjenski i bez prethodnog pažljivog odlučivanja.

Devizna štednja u bankama uvijek je dobar izbor. Novac treba prikupljati odvajanjem viška novca koji će se prikupiti i potrošiti u narednom razdoblju. Novac treba držati u banci, a potom ga namjenski trošiti, uz prethodni plan i želje.


Srodni tekstovi:


Kako zamijeniti kočiono ulje – Korak po korak

Zamjena kočionog ulja je ključan dio održavanja automobila koji osigurava sigurno i efikasno kočenje...

Detaljnije

Kada je dobra odluka kupiti srebrno prstenje za voljenu osobu?

Odabir poklona zna biti zahtjevan i dugotrajan postupak, pogotovo kada je teško prepoznati uk...

Detaljnije

Sve što biste trebali znati pri kupnji novog stana

Veliki broj mladih odlučuje se samostalno podići bankarski kredit kako bi jednom zauvijek rije&scaro...

Detaljnije

DA LI SU BOJLERI ZA KUPATILO NAJVEĆI POTROŠAČI STRUJE

Tačno je - bojler za kupatilo je jedan od većih potrošača električne energije u jednom domaći...

Detaljnije
Copyright © 2021 Zpress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS