DA LI SU BOJLERI ZA KUPATILO NAJVEĆI POTROŠAČI STRUJE


Dom i vrt Zanimljivosti

Tačno je - bojler za kupatilo je jedan od većih potrošača električne energije u jednom domaćinstvu. Ipak, večitu dilemu izaziva jedno pitanje – da li bojler bolje uključivati po potrebi ili ga držati stalno uključenim da bi se samodogrevao? Šta smanjuje potrošnju? Neke stvari su dokazane merenjem – zapremina bojlera za kupatilo je najčešće 80 litara, a grejač je 2kw, voda se greje do 600C, a temperatura u kupatilu je 240C. Poznato je da bojleri za kupatilo imaju određenu izolaciju, ali se voda u bojleru, ipak, stalno hladi, pa je zato potrebno često dogrevanje da bi ona bila oko 600C. Merenje je pokazalo da je za samoodržavanje temperature potrebno 1h i 25min od svih 24h. Ukoliko se neko istuširao, bojleru za kupatilo je potrebno dodatnih 1h i 40min. Kada bojler uključujete pre kupanja, on će vodu zagrejati za nešto više od 2h, istuširaćete se i voda će se polako hladiti, a to znači da je u prvom slučaju bojler radio nekih 25% vremena više. Razmislite da li želite da stalno imate toplu vodu! Najbolja ušteda je ukoliko bojler uključujete na jeftinu struju – ako bojler uključujete jednom dnevno na jeftinu struju, troškovi koje on prouzrokuje će vam biti za oko 5 puta manji. Veoma je bitno da bojlere za kupatilo redovno čistite od kamenca, jer kamenac smanjuje njegovu zapreminu, otežava rad grejača i skraćuje vek trajanja bojlera.

Brojni su zagovorenici  da je bolje bojler držati na nekom minimalnom režimu rada, da je bolje da se on lagano dogreva, jer veruju da ne troši ogromnu količinu energije odjednom. Na kraju je sve isto, da ništa nije isplativije, ali je presudna dinamika trošenja tople vode. Savremeno tržište je izašlo u susret potrošačima „Smart“ bojlerom za kupatilo, posredstvom aplikacije na mobilnom telefonu. Dovoljno je instlirati aplikaciju na telefonu da biste, dok ste van kuće, bojleru dali 4 različita uputstva kako da radi ( zagrejati vodu samo za tuširanje, uključiti se u periodu jeftine energije, povećati temperaturu, odrediti dane u nedelji u kojima želite da imate toplu vodu ). Prema mogućnostima, očekuje se da Smart bojleri za kupatilo troše čak 40% manje električne energije u odnosu na klasične bojlere.

KAKAV BOJLER ODABRATI

Pre svega, odlučite da li želite vertikalne, horizontalne ili samostojeće bojlere, u zavisnosti od prostora gde se bojler ugrađuje, jer ovi modeli utiču i na sam proces ugradnje. Dimenzije su razne, a najpopularnije zapremine su od 50l, 80l, 100l i 120l. Isključivo broj članova vašeg domaćinstva uslovljava i zapreminu. Slim bojleri odgovaraju većoj zapremini i manjem prostoru za ugradnju. Standardna vrsta su akumulacioni bojleri gde se privremeno čuva topla voda, grejanje vrši grejač, a akumulira se i održava željena temperatura konstantnim dogrevanjem. Drugi su kombinovani bojleri – imaju električni grejač, ali mogu koristiti toplu vodu drugog grejnog sistema poput gradske toplovodne mreže. Popularni protočni bojleri su brzi u zagrevanju, jer zagrevaju vodu dok ona prolazi preko spiralnih električnih grejača i topla voda uvek dostupna. Sam kazan bojlera je ili prohromski ili emajlirani. Ove dve vrste materijala obezbeđuju visok nivo higijene, kao i zaštitu od korozije. Vodite računa o ovim detaljima i obezbedili ste toplu vodu sebi i po nekoliko decenija.Srodni tekstovi:


Sigurnosna vrata za siguran dom

Tko god se odluči ugraditi protuprovalna vrata u svoj dom, sigurno nema lak zadatak. Treba spojiti e...

Detaljnije

Gotovinski kredit bez stresne otplate - izračunajte koji vam iznos najviše odgovara

Najbolja opcija za svakog onog tko treba neočekivani iznos u brzom vremenskom roku, a ujedno pod sva...

Detaljnije

3 razloga koji pokazuju da su narukvice savršen poklon

Asortiman nakita je vrlo bogat i raznolik, zbog čega u svakom trenutku možete pronaći savršen...

Detaljnije

Što znači vozački ispit kategorije B?

B kategorija polaganja vozačkog ispita uključuje osposobljavanje i dobivanje vozačke dozvole za upra...

Detaljnije
Copyright © 2021 Zpress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS