Kako znaš kad ćeš roditi?


Zdravlje


 

Prvo i osnovno što svaku damu zanima jeste da li je tačan pozitivan rezultat kućnog testa za trudnoću, odnosno da li su njene sumnje da je u drugom stanju opravdane, a odmah zatim i kada će se poroditi. Šalu na stranu, obično je pitanje kada će biti termin porođaja jedno od najčešćih koje u toku prvog ginekološkog pregleda za utvrđivanje trudnoće postavljaju pacijentkinje izabranom lekaru specijalisti ginekologije, koji će im i voditi trudnoću. 

Mada mnoge dame znaju da trudnoća traje 40 sedmica, odnosno 280, a što je svakako 9 kalendarskih meseci, neretko ostaju zbunjene kada im u toku ginekološkog pregleda lekar specijalista ginekologije koji vodi njihovu trudnoću saopšti termin koji njima izgleda da je mnogo ranije ili mnogo kasnije u odnosu na onaj koji su one izračunale. Naravno da se ta dva termina uglavnom razlikuju u par dana, s tim da je termin koji odredi nadležni lekar specijalista ginekologije validniji, prosto zato što on na osnovu datuma poslednje menstruacije i merenja ploda može sa priličnom sigurnoću da navede kada će se određena pacijentkinja poroditi.

Termin porođaja utvrđuje lekar tokom prvog ginekološkog pregleda 

Izuzetno su značajni upravo prvi ginekološki pregledi i to ne samo zato što na osnovu stanja u kome se plod nalazi, kao i njegovih mera, lekar specijalista ginekologije ima mogućnost da prilično precizno utvrdi kog datuma bi trebalo da dođe do porođaja, već i zato što se na taj način u najvećoj mogućoj meri održava zdravlje i bebe i majke. 

Pored toga što je prvi ginekološki pregled značajan za sigurno utvrđivanje postojanja trudnoće, takođe je značajno posetiti lekara specijalistu ginekologije, a ako postoji sumnja na trudnoću, kako bi on mogao na osnovu ultrazvučnog pregleda da utvrdi u kakvom stanju se plod, ali i reproduktivni organi pacijentkinje nalaze.

Preporuka je da u toku sedme nedelje bude zakazan prvi ginekološki pregled, jer tada je lekar specijalista ginekologije u mogućnosti da vidi koliko je plodova u materici, odnosno u kakvom stanju se nalazi plod, te generalno u kakvom stanju se nalaze reproduktivni organi pacijentkinje. Na osnovu toga će on da utvrdi kada bi trebalo da bude naredni ginekološki pregled, a od svake pacijentkinje se očekuje da se svega toga u potpunosti pridržava, jednostavno zato što je to i za njeno i za zdravlje njene bebe izuzetno značajno. 

Kako se utvrđuje termin porođaja?

Na osnovu toga u kakvom stanju se nalazi plod, odnosno na osnovu mera koje će biti utvrđene tokom ultrazvučnog ginekološkog pregleda, koji se obavlja u najranijim nedeljama trudnoće će lekar specijalista ginekologije prilično precizno moći da utvrdi termin porođaja. 

Pacijentkinje vrlo često zbunjuje upravo informacija koju mnogi ljudi imaju, a to je da trudnoća traje 9 meseci, odnosno 40 sedmica, to jest 280 dana. Međutim, na osnovu ultrazvučnog ginekološkog pregleda, odnosno merenjem ploda u tom periodu, lekar specijalista ginekologije jedini može da da nešto preciznije informacije o tome kog datuma će biti porođaj za konkretnu pacijentkinju. 

Takođe će trudnica biti informisana i o tome da praktično čim uđe u deveti mesec može da se porodi, te je svakako preporuka da sluša savete izabranog lekara specijaliste ginekologije vezano i za pripremu za porođaj kasnije, ali i za redovne ginekološke preglede, koji su izuzetno značajni u toku trudnoće. 


Srodni tekstovi:


Stvari koje treba da znate o zubnim implantatima

Kad god ste bili kod zubara, verovatno ste videli modele ili literaturu o protezama, krunicama ili p...

Detaljnije

3 razloga koji pokazuju da su narukvice savršen poklon

Asortiman nakita je vrlo bogat i raznolik, zbog čega u svakom trenutku možete pronaći savršen...

Detaljnije

Prednosti krovnih sendvič panela - za zaštitu objekata svih namjena

Moderna troslojna konstrukcija poznata pod nazivom sendvič paneli koristi se za kvalitetnu izolaciju...

Detaljnije

Madeži – ukras na koži ili znak potencijalne opasnosti?

S pojavom ljeta raste svijest o pregledu madeža. Tako se mnogi ljudi, uz to što obavljaju red...

Detaljnije
Copyright © 2021 Zpress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS