Kako znaš kad ćeš roditi?


Zdravlje


 

Prvo i osnovno što svaku damu zanima jeste da li je tačan pozitivan rezultat kućnog testa za trudnoću, odnosno da li su njene sumnje da je u drugom stanju opravdane, a odmah zatim i kada će se poroditi. Šalu na stranu, obično je pitanje kada će biti termin porođaja jedno od najčešćih koje u toku prvog ginekološkog pregleda za utvrđivanje trudnoće postavljaju pacijentkinje izabranom lekaru specijalisti ginekologije, koji će im i voditi trudnoću. 

Mada mnoge dame znaju da trudnoća traje 40 sedmica, odnosno 280, a što je svakako 9 kalendarskih meseci, neretko ostaju zbunjene kada im u toku ginekološkog pregleda lekar specijalista ginekologije koji vodi njihovu trudnoću saopšti termin koji njima izgleda da je mnogo ranije ili mnogo kasnije u odnosu na onaj koji su one izračunale. Naravno da se ta dva termina uglavnom razlikuju u par dana, s tim da je termin koji odredi nadležni lekar specijalista ginekologije validniji, prosto zato što on na osnovu datuma poslednje menstruacije i merenja ploda može sa priličnom sigurnoću da navede kada će se određena pacijentkinja poroditi.

Termin porođaja utvrđuje lekar tokom prvog ginekološkog pregleda 

Izuzetno su značajni upravo prvi ginekološki pregledi i to ne samo zato što na osnovu stanja u kome se plod nalazi, kao i njegovih mera, lekar specijalista ginekologije ima mogućnost da prilično precizno utvrdi kog datuma bi trebalo da dođe do porođaja, već i zato što se na taj način u najvećoj mogućoj meri održava zdravlje i bebe i majke. 

Pored toga što je prvi ginekološki pregled značajan za sigurno utvrđivanje postojanja trudnoće, takođe je značajno posetiti lekara specijalistu ginekologije, a ako postoji sumnja na trudnoću, kako bi on mogao na osnovu ultrazvučnog pregleda da utvrdi u kakvom stanju se plod, ali i reproduktivni organi pacijentkinje nalaze.

Preporuka je da u toku sedme nedelje bude zakazan prvi ginekološki pregled, jer tada je lekar specijalista ginekologije u mogućnosti da vidi koliko je plodova u materici, odnosno u kakvom stanju se nalazi plod, te generalno u kakvom stanju se nalaze reproduktivni organi pacijentkinje. Na osnovu toga će on da utvrdi kada bi trebalo da bude naredni ginekološki pregled, a od svake pacijentkinje se očekuje da se svega toga u potpunosti pridržava, jednostavno zato što je to i za njeno i za zdravlje njene bebe izuzetno značajno. 

Kako se utvrđuje termin porođaja?

Na osnovu toga u kakvom stanju se nalazi plod, odnosno na osnovu mera koje će biti utvrđene tokom ultrazvučnog ginekološkog pregleda, koji se obavlja u najranijim nedeljama trudnoće će lekar specijalista ginekologije prilično precizno moći da utvrdi termin porođaja. 

Pacijentkinje vrlo često zbunjuje upravo informacija koju mnogi ljudi imaju, a to je da trudnoća traje 9 meseci, odnosno 40 sedmica, to jest 280 dana. Međutim, na osnovu ultrazvučnog ginekološkog pregleda, odnosno merenjem ploda u tom periodu, lekar specijalista ginekologije jedini može da da nešto preciznije informacije o tome kog datuma će biti porođaj za konkretnu pacijentkinju. 

Takođe će trudnica biti informisana i o tome da praktično čim uđe u deveti mesec može da se porodi, te je svakako preporuka da sluša savete izabranog lekara specijaliste ginekologije vezano i za pripremu za porođaj kasnije, ali i za redovne ginekološke preglede, koji su izuzetno značajni u toku trudnoće. 


Srodni tekstovi:


Restorani Beograd TOP 5 Doživite vrhunsko gastronomsko iskustvo

Restorani Beograd nude idealan spoj tradicije i modernog, a gastronomska ponuda je bogata za svaki u...

Detaljnije

DA LI SU BOJLERI ZA KUPATILO NAJVEĆI POTROŠAČI STRUJE

Tačno je - bojler za kupatilo je jedan od većih potrošača električne energije u jednom domaći...

Detaljnije

Splav lasta: Iskusite najvrelije ljetne noći na beogradskom splavu Lasta !

Obala rijeke Save u Beogradu ispunjena je čuvenim beogradskim splavovima koji su postali simbol noćn...

Detaljnije

Kako očistiti aparate za kavu?

Nema tog barmena koji će vam reći da je oduševljen činjenicom da uz svoj osnovni posao koji u...

Detaljnije
Copyright © 2021 Zpress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS