Može li terapija bojama pomoći boljem svakodnevnom funkcioniranju?


Zanimljivosti


Terapija bojama nije ništa novo o čemu bismo mogli govoriti kao o nečemu što ne postoji, budući da je u medicini prisutna od kraja 19. stoljeća kada je August Pleasonton objavio svoju knjigu o utjecaju plavog svjetla na rast i razvoj flore i faunu, napominjući da utječe na to da se čovjek osjeća bolje, bolje raspoloženo i produktivnije svaki dan kada je okružen plavom bojom. Međutim, danas je terapija bojama sve zastupljenija u preventivnim metodama liječenja, ali i u liječenju brojnih stanja organizma, bila ona tjelesna ili mentalna.

Terapija bojama može značiti da je jedna osoba uglavnom okružena stvarima i predmetima jedne boje, ali to također znači i svjetlosnu terapiju koja pokazuje veliku učinkovitost u bilo čemu. Od određenih bolova, stanja u organizmu, do nervoze i stresa, svjetlosna terapija ima svoj lijek odabirom određene svjetlosne boje koja djeluje.


Terapija bojama - značenje boje

Terapija bojama ima šest osnovnih boja koje utječu na pacijenta, a to su crvena, žuta, plava, zelena, ljubičasta i narančasta. Također možemo umetnuti bijelu, ali bijelu koja oponaša dnevnu svjetlost, kao način da potaknemo produktivnost i bolji rad same osobe.

Plavo svjetlo koristi se za smirivanje, liječenje visokog krvnog tlaka, ali i migrene. Zelena boja koristi se za podizanje i jačanje imuniteta, poticanje jačanja kostiju i mišića i pojačano lučenje hormona rasta. Iako je boja vatre, crvena se koristi za ublažavanje umora, jakih bolova u kralježnici, zglobovima, mišićima, ali i za jačanje libida. Narančasta se uglavnom koristi za poticanje kreativnog razmišljanja, dok je ljubičasta tu da smiri, pruži san i opuštanje. Žuta se koristi kod osoba koje imaju problema s probavom, jetrom, ali i kod osoba koje imaju anksiozne poremećaje ili depresiju. Svijetlo, žuto svjetlo dobro je i navečer, jer ne smeta očima, cijelom organizmu, što olakšava zaspanje i bolje spavanje.

Terapija bojama u svakodnevnim uvjetima

Kao što smo vidjeli, terapija bojama utječe na to da upotrebom različitih boja svjetlosti utječe na određeni problem koji pacijent ima. Međutim, terapija bojama nije isključivo nešto čime se stručnjaci za kromoterapiju moraju baviti, već nešto što si možete priuštiti jednim jednostavnim izborom - osvjetljenjem.

Bilo da se radi o vašem stanu, kući, uredu, kompletnom poslovnom prostoru, rasvjeta može učiniti puno pozitivnih stvari što se tiče vašeg rada i produktivnosti, kao i rada drugih. I tako može puno učiniti za dobro raspoloženje, zdravlje i opušteni osjećaj vas i vaše obitelji. Terapija bojama uključuje upotrebu svjetlosti, ali i samih boja, bilo da se radi o namještaju, zidovima ili nečem drugom, pa slijedeći ovu logiku možete stvoriti i stvoriti okruženje koje će smanjiti sve što vas muči i što vam smeta, te potaknuti što svaki se dan trebate osjećati bolje, korisnije, ljepše i smirenije.

Dovoljno je napraviti eksperiment u kojem ćete jedne večeri biti izloženi plavom svjetlu telefona, računala i televizora, što će neminovno utjecati na loš san i nesanicu, a druge večeri prigušenom, žutom svjetlu, koje će vam pomoći da padnete spavajući lakše, bit će vam jasno koliko terapija bojama ima koristi za kvalitetu života.


Izvor: MobiliartSrodni tekstovi:


Odaberite ugaonu garnturu – idealno rješenje za svaki enterijer

Prilikom uređenja prostora u kojem stanujemo, trudimo se da nađemo najbolja moguća rešenja ka...

Detaljnije

Alergija na kravlje mleko – kako nastaje i koliko je opasna?

Jedna od najčešćih alergijskih reakcija koju razvijaju deca do druge godine života jeste aler...

Detaljnije

Kako se možemo financijski pripremiti za 2023.?

Inflacija, stagflacija, recesija... rast cijena, pad troškova života, rat u Ukrajini, pandemi...

Detaljnije

Prednosti krovnih sendvič panela - za zaštitu objekata svih namjena

Moderna troslojna konstrukcija poznata pod nazivom sendvič paneli koristi se za kvalitetnu izolaciju...

Detaljnije
Copyright © 2021 Zpress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS