Rubin - dragulj kraljeva


Moda

Ako ste na fotografijama imali priliku vidjeti kako su izgledale kraljevske krune, nema sumnje da ste na njima vidjeli nešto sjajno crveno. Možda vam nije bilo toliko zanimljivo, ali ako usporedite kraljevske krune dinastija iz cijelog svijeta, zasigurno biste vidjeli da se takav crveni dragi kamen nalazi u gotovo svakoj od njih.

Pretpostavlja se da se razlog zašto je rubin povezan s kraljevima nalazi u nazivu za ovaj dragi kamen na sanskrtu. Naime, to se ime prevodi kao kralj među draguljima, što rubin definitivno jest.

Nema ništa ljepše od ogrlice s diskretnim rubinima ili naušnica, koje su ukrašene vatreno crvenim rubinom. Također, prsten s ovim dragim kamenom zna biti zanimljiv.

Što je rubin?

Prepoznatljiv po crvenoj boji, rubin je dragocjeni kamen koji je izrađen od korunda. Točnije, izrađen je od crvenog korunda, ali ima i plave boje i korunda drugih boja, pa se tako drago kamenje naziva safirima.

Budući da crveni korund sadrži krom, ovaj rubin ima prepoznatljivu crvenu boju.

Treba naglasiti da je ova vrsta crvenog dragog kamenja, koja nalikuje krvi, ujedno i najskuplja i najrijeđa. Svakako da sam rubin ima značajnu vrijednost.

Vrijednost rubina i njegova kvaliteta stručnjaci utvrđuju na temelju nekoliko parametara. Prvo se vrijednost i kvaliteta određuju prema čistoći minerala, zatim prema sjeni i na kraju prema načinu mljevenja, odnosno obrade ovog dragog kamena.

Poznato je da naušnice i ogrlice s rubinima, kao i prstenovi, pa čak i narukvice uvijek su bile cijenjene, a tako je i danas. Nije nepoznato da je rubin bio sastavni dio kraljevskih kruna.

U čemu je tajna rubina?

Iako ovo danas možda nije toliko točno, s obzirom na to da se naušnice s rubinima i prstenjem mogu naći na tržištu, a nije nemoguće da ogrlica ili narukvica imaju rubin, koji je nekada bio povezan isključivo s kraljevskim dinastijama, jednostavno zato što se smatrao moćnim dragim kamenom. U određenim kulturama čak se često vjerovalo da se osoba koja ima ovaj dragi kamen može osjećati zaštićenom, ali i moćnom.

Kroz povijest kraljevske krune nisu sadržavale samo rubine, već je i nakit koji su nosili članovi kraljevskih obitelji širom svijeta sadržavao ovaj dragi kamen.

Osim što je, na primjer, ogrlica s rubinom bila asocijacija na moć, ovaj dragi kamen također je pridonio činjenici da se osoba koja nosi takav komad nakita smatra vrlo strastvenom, ali i veličanstvenom.

Rubin je simbol ne samo moći, već i bogatstva, i to je jedan od razloga zašto ga se često može vidjeti u kraljevskim krunama.

Neki tumači vjeruju da je to vatreni dragi kamen, odnosno da se na osobu koja nosi nakit s rubinom može gledati čak i kao na biće koje je pod zaštitom nekih nadljudskih sila.

U principu, ono što je važno znati je da je rubin uvijek simbol nečega pozitivnog.Srodni tekstovi:


7 destinacija za nezaboravno zimovanje

Zima, sa svojim oštrim zrakom, pjenušavim snijegom i obećanjem ugodnih trenutaka uz ka...

Detaljnije

Otvaranje franšize u Hrvatskoj

Mislite da se uspješna franšiza ne može otvoriti u Hrvatskoj? E, pa niste u pravu! Zap...

Detaljnije

Zanimljiv ukrasni izgled kožnih proizvoda

Tražite li jedinstveni stil s istaknutim unikatnim dizajnom, kožni proizvodi su pravo rješenj...

Detaljnije

Kapadokija - zašto je vrijedi posjetiti?

Kapadokija je jedinstvena i zadivljujuća regija smještena u središnjoj Turskoj, poznat...

Detaljnije
Copyright © 2021 Zpress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS