Kako se prenose vesti danas?


Zanimljivosti


Prenošenje vesti danas se potpuno razlikuje nego pre samo 30 godina. Dok je nekada bilo nezamislivo da se samo par minuta nakon događaja vest već sazna, danas je to najnormalnija stvar.


Od najstarijih vremena ljudi su imali potrebu da saznaju najnovije vesti i informacije. Još u antičko doba organizovan je sistem glasnika kojima je jedini zadatak bio prenošenje vesti o nekom događaju, mada su to uglavnom bili ishodi sa bojnog polja. Širenjem pismenosti, glasnici su prenosili zapečaćene poruke. U antičkoj Grčkoj i Rimu vesti su se prenosile na trgovima i Forumu. 

Nekada se mesecima čekalo za informaciju o događajima, vemenskim nepogodama ili bitkama. Zbog toga su se informacije koje su se prenosile potpuno razlikovale od vesti danas.


Vesti danas „putuju“ mnogo brže. Dovoljno je otvoriti pretraživač na mobilnom telefonu i u bilo kom trenutku i bilo gde (u parku, gradskom prevozu, restoranu ili kafiću) saznati najnovije informacije. Dok su nekada samo informacije o ratovima, prirodnim nepogodama, najnovijim izumima ili smenama na prestolu prenošene na drugi kraj planete, vesti su danas mnogo drugačije.


Šta su vesti danas?


Zbog brzog napretka tehnologije zahvaljujući internetu, način prenošenja vesti, ali i same vesti su se promenile. Dok su se u prošlosti objavljivale samo „velike“ vesti, danas je skoro svaki događaj vest.  Zbog brzog prenošenja informacija i činjenice da su se vesti uglavnom „preselile“ na intenet, danas se na portalima objavljuje skoro sve. Nekada su urednici bili ograničeni brojem tekstova zbog same veličine štampanog izdanja, a danas se na informativnim i zabavnim portalima može objaviti neograničen broj tekstova.


Pravi primer za to su vesti iz hronike. Danas se može nakon samo 10 minuta saznati za saobraćajnu nesreću, tuču ili ubistvo. Količina tekstova na internetu nije ograničena, niti dužina istih, pa se zbog toga svaki mogući detalj neke nezgode može objaviti.


Drugi primer da se prenošenje vesti danas razlikuje od prenošenja vesti pre samo 30 godina jesu vesti o poznatim ličnostima (muzičarima, pevačima, glumcima ili „starletama“). Zbog toga što su se društvene mreže toliko razvile skoro sve poznate ličnosti imaju naloge na istim, to im je jedan od načina za podizanje svoje popularnosti. Novinari ih redovno prate i na osnovu skoro svake njihove objave prave tekstove.


Ko sve može da prenosi vesti danas?


Razvojem moderne tehnologije koja je danas dostupna gotovo svima, osim vrste vesti koje se prenose, promenio se i način prenošenja i traženja vesti. Vesti danas može da prenese bilo ko ko ima „pametan telefon“ sa odgovarajućom kamerom. Dešava se da pojedinci koji su bili „na pravom mestu u pravo vreme“ snime ili slikaju određeni događaj (saobraćajnu nesreću, poplavu, požar ili neko nasilje) i „okače“ snimke i slike na društvene mreže. Novinari koji pronađu snimke istražuju određen događaj, proveravaju činjenice kod nadležnih institucija i zatim kreiraju tekstove. Na taj način, razvojem društvenih mreža, vesti danas ne prenose samo novinari, već i čitaoci.


Srodni tekstovi:


Školski pribor – osnova za lakšu prilagodbu u novoj sredini

Svaka nova situacija zahtijeva prethodnu pripremu, posebno za djecu koja su dovoljno odrasla za pola...

Detaljnije

Siguran odabir dostupne PVC stolarije

PVC materijali našli su široku primjenu u kućanstvu, posebno za stolariju, točnije ugr...

Detaljnije

Što znači vozački ispit kategorije B?

B kategorija polaganja vozačkog ispita uključuje osposobljavanje i dobivanje vozačke dozvole za upra...

Detaljnije

Krediti za pomoć i potporu poljoprivrednim domaćinstvima

Sva registrirana poljoprivredna domaćinstva mogu se prijaviti i dobiti neki od subvencioniranih drža...

Detaljnije
Copyright © 2021 Zpress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS