SAVETI ZA SADNJU CVEĆA NA TERASAMA


Dom i vrt Zanimljivosti


Bilo da se radi o kući ili stanu, terase su mesta koja predstavljaju sinonime za opuštanje i punjenje baterija za sve dnevne aktivnosti koje nas očekuju. Vikendima ujutru tu se pije kafa, a tople letnje noći uz čašu vina pravi su užitak u tom ambijentu. 

Međutim da bi to mesto bila prava oaza mira i opuštanja potrebno je da celokupni ambijent budi uređen po sopstvenom ukusu kako bi i osećaj radosti i blagostanja bio jači. Na to utiču boje zidova, izgled ograde, stolice i sto, dekoracija itd. 

Samo jedna od stvari koja utiče na celokupan ambijent eksterijera jeste cveće koje krasi terase. Čini se kada vidimo nečiju cvetnu terasu da je to tako jednostavno, ali kada sami krenete samo od ideje sličnog uređenja videćete koliko je to kompleksan i zahtevan zadatak koji zahteva i vreme i znanje. 

VODITE RAČUNA O RASPOREDU

Veoma je važno kako ćete biljke poređati na svojoj terasi i u čemu će se one nalaziti. Raspored može zavisiti od toga kome je koliko potrebna sunčeva svetlost, zatim koji cvet i boja se slaže uz koji, ali i od toga da li mogu zajedno ići u žardinjeru ili ne. 

Od rasporeda saksija ili žardinjera, vrste cvetova, kombinovanih boja i oblika, zavisi celokupan izgled. 

Korisne savete možete naći na raznim internet stranicama ili časopisima kada je ova tema u pitanju. 

OBRATITE PAŽNJU NA IZVOR SVETLOSTI

Neke biljke zahtevaju celodnevni pristup prirodnom izvoru svetlosti, dok druge traže ipak hlad i mračnija mesta za svoj najbolji rast i razvoj. Zato treba razmišljati o tome koliko sučanih sati ima na vašoj terasi jer od toga zavisi fotosinteza biljaka nije ista kod svake vrste. U skladu sat im treba planiranti i kupovinu i sadnju. 

Zato se treba detaljno informisati i pripremiti pre kupovine i planiranja sadnje. 

KORISTITE ŽARDINJERE ISTIH BOJA

Minimalizam je i dalje prisutan kao trend kako u uređenju eneterijera tako i u uređenju eksterijera. Odabirom nekoliko vrsta cveća koje ćete postaviti određenim redom i odabirom jednobojnih žardinjera nećete pogrešiti. Boje cvetova mogu se kombinovati i uklapati. 

Iako su danas žardinjere dostupne na mnogim lokacijama u raznim veličinama i oblicima i dezenima, najbitnije za biljku je određivanje veličine odnosno dubine žardinjere. 

Njihova glavna prednost ogleda se u tome što omogućavaju sadnju više biljaka, neke čak i do deset. 

Ako se na primer odlučite za muškatle, koje su najčešće, većina ljudi sadi po tri muškatle u jednoj žardinjeri iz više razloga. One se dosta bokore, a manjak mesta u saksijama dovodi do manjeg broja cvetova. Savetuje se i da uz muškatle u žardinjerama jako lepo i dekorativno idu lobelia ili ageratum (goruća ljubav). Obe zahtevaju sunčano područje, hranljivo zemljište uz prihranu i redovno zalivanje. 

OBOGATITE PROSTOR ČUVARKUĆOM

Za one terase koje su veoma osučane tokom dana idealna su mesta za sve vrste čuvarkuće kojih ima mnogo sorti. One su veoma specifične i jedinstvene zbog svoje interesantne forme, oblika i rasporeda listova. Mnoge sorte imaju božanstvene cvetove koje ih krase. Njima možete dodati pesak i kamenje i odlično će se uklopiti u bilo koji ambijent i stil. Pri tome koriste se u nekim receptima i kao narodni lek. 
Srodni tekstovi:


Odaberite ugaonu garnturu – idealno rješenje za svaki enterijer

Prilikom uređenja prostora u kojem stanujemo, trudimo se da nađemo najbolja moguća rešenja ka...

Detaljnije

Rubin - dragulj kraljeva

Ako ste na fotografijama imali priliku vidjeti kako su izgledale kraljevske krune, nema sumnje da st...

Detaljnije

Što znači vozački ispit kategorije B?

B kategorija polaganja vozačkog ispita uključuje osposobljavanje i dobivanje vozačke dozvole za upra...

Detaljnije

Kod kupnje krovnih kofera cijena ne smije biti presudan faktor pri odabiru

Opšte je poznato da kada idemo na duži put kolima nikada nema dovoljno mesta za sve stvari ko...

Detaljnije
Copyright © 2021 Zpress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS