Kako se možemo financijski pripremiti za 2023.?


Financije

oročena štednja

Inflacija, stagflacija, recesija... rast cijena, pad troškova života, rat u Ukrajini, pandemija Covid-19... Živimo u turbulentnim vremenima i svi navedeni čimbenici će prije ili kasnije utjecati na naše financije, pitanje je samo kako to proći što bezbolnije i da što manje trpi kućanstvo i proračun?

I dok planiramo otići na more i uživati u toplim danima, 2023. nam se čini jako daleko, ali već za nekoliko mjeseci očekuju nas veći troškovi grijanja i najvjerojatnije daljnje poskupljenje energenata.

Ovaj tekst nije ovdje da vas plaši, ovaj tekst je tu da vam donese rješenje. Čitati!


Oročena štednja - krajnje je vrijeme za stvaranje fonda za "crne dane"


Ekonomisti predlažu štednju, ali bez promjene potrošnje jer to potiče gospodarstvo na proizvodnju. Oročena štednja izvrstan je način uštede, a to će potvrditi svi stručnjaci.

U svijetu je normalno da stanovništvo štedi od najranijih dana, štoviše, razvijene zemlje imaju najveću stopu štednje, što znači da je to pravi način raspolaganja kućnim budžetom.

Pametno trošenje stvorit će višak sredstava, ali uvijek je dobro kada mogu rasti. Tu na scenu stupa oročena štednja kao dugoročna štednja koja donosi najveću kamatu.

Polaganjem sredstava u banku povećava se novac i raste štednja, što je praksa svih visokorazvijenih zemalja. Postoji veliko povjerenje u bankarski sustav, a ovdje država jamči štedne uloge do 50.000 eura, tako da nema rizika, samo zarada.

Ta će nam sredstva dobro doći u nadolazećim godinama kao dopuna postojećem proračunu ili kao izvor sredstava za neke nabave bez podizanja kredita i zaduživanja.


Treba racionalno trošiti


Potrošnja se potiče, ali pad kupovne moći vjerojatno će utjecati na ukupnu dostupnost i potrošnju jednako.

Pametno je prije ekonomske krize razmotriti sve troškove sada i smanjiti one prevelike. Na svemu se može racionalno uštedjeti, a primjeri su svuda oko nas, od potrošnje energije do svakodnevne kupovine.

Građani najviše se žale na visinu potrošačke košarice, pa se tu može najviše uštedjeti. Puno se može uštedjeti jednostavnim koracima.

Jeste li znali, primjerice, da se puno može uštedjeti ako se ne kupuje svaki dan, nego povremeno, kroz veće kupovine. Napravite popis i držite ga se, odaberite proizvode na akciji, one s gratis dodacima i veća pakiranja.

Kupujte za svoje potrebe na mjesečnoj bazi jer na taj način najviše štedite, a ujedno kupujete sve što vam je potrebno za puno manje novca. To je dobra ideja koja ne samo da štedi novac, već i vrijeme.

Primjera je mnogo, a kada se naviknete na ovakav način upravljanja kućnim budžetom, troškovi će se racionalizirati, a svaki mjesec će se stvarati višak koji će se usmjeravati u neku vrstu štednje.

Već osjećamo prve posljedice globalne krize. Sigurno će ih biti mnogo više kako vrijeme bude prolazilo. Štednja danas znači više potrošnje u budućnosti.

Oročena štednja najbolji je način zarade i povećanja početne vrijednosti novca. Vjerujte bankarskom sustavu i neka vaša sredstva rade za vas! Ta će vam sredstva trebati u godinama koje dolaze.


Srodni tekstovi:


Lijek za Helicobacter pylori

Ako osjetite simptome nadutosti, bolova u želucu, mučnine, povraćanja, moguće je imati Helicobacter ...

Detaljnije

Restorani Beograd TOP 5 Doživite vrhunsko gastronomsko iskustvo

Restorani Beograd nude idealan spoj tradicije i modernog, a gastronomska ponuda je bogata za svaki u...

Detaljnije

Vrijeme sutra - Historija prognoze vremena

Vrijeme sutra, kakvo će sutra biti vrijeme? Kada su u pitanju planovi ili planiranje nekog događaja,...

Detaljnije

Kako znaš kad ćeš roditi?

 Prvo i osnovno što svaku damu zanima jeste da li je tačan pozitivan rezultat kućnog tes...

Detaljnije
Copyright © 2021 Zpress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS