Kako se izvodi kolonoskopija?


Zdravlje

S obzirom na to da je kolonoskopija specijalistički pregled, to je od izuzetnog značaja da on bude izvršen u specijalizovanoj medicinskoj ustanovi, odnosno od strane stručnog lica i naravno po preporuci nadležnog lekara, a nakon što se detaljno upozna sa tegobama sa kojima se pacijent susreo.

Ovaj pregled ima za cilj da utvrdi u kakvom stanju se nalaze creva pacijenta na prvom mestu, a zatim i na koji način ona funkcionišu, to jest da li postoji eventualno sumnja na tumor ili karcinom debelog creva, te na polipe i krvarenja, koja bi trebalo da budu sanirana. U skladu sa time kakvi su rezultati kolonoskopskog pregleda će zavisiti i terapija, odnosno predlog lečenja.

Kada se vrši kolonoskopija?

Preporuka je da posle 50 - te godine života svi ljudi budu upućeni na kolonoskopski pregled jednom u 10 godina, bez obzira da li imaju određenih tegoba sa funkcionisanjem creva ili ne. Ipak, postoje kategorije pacijenata koje bi trebalo i češće da budu upućene na ovakvu vrstu pregleda. U principu su to pacijenti kod kojih postoje tegobe u donjem delu stomaka, česta povraćanja, nadutost i različiti problemi sa varenjem, zatim svi oni kod kojih je dijagnostikovana inflamatorna bolest creva, odnosno kod kojih je već dijagnostikovan karcinom debelog creva ili pak adenomatozni polipi. 

Sem toga, kolposkopija se češće vrši kod onih pacijenata, u čijoj porodici već postoji nasledni sindrom vezano za adenomatozne polipe na prvom mestu, odnosno za kolorektalni kancer, te kod kojih u prvom kolenu srodnika postoje takve vrste oboljenja i to ili pre 60 – te godine, ako je jedan njihov srodnik oboleo, a ako je dvoje njih u prvom kolenu obolelo od karcinoma debelog creva ili ima dijagnostikovane adenomatozne polipe, onda bi svakako taj pacijent trebalo kolonoskopski pregled da radi češće.

Ipak, uvek se preporučuje da kolonoskopija isključivo bude vršena na preporuku nadležnog lekara i u specijalizovanoj medicinskoj instituciji, odnosno od strane stručnog lica.

Priprema za kolonoskopiju

Vrlo je važno da se svaki pacijent koji bude upućen na kolonoskopski pregled pridržava smernica koje će mu dati nadležni lekar, zato što kolonoskopija može biti izvršena isključivo ako pacijent tog dana ne unosi hranu, odnosno ako nekoliko dana pred sam pregled vodi računa o tome kako se hrani. Prethodno će naravno nadležni lekar da uputi svakog pacijenta u to koje namirnice bi trebalo u tom periodu da unosi, kao i u to da bi trebalo i nekoliko dana pred sam pregled i na dan kada se vrši kolonoskopija da unosi tačno određenu količinu tečnosti.

Važno je naravno da bude izvršena i higijenska priprema u okviru medicinske ustanove pred sam početak ovog specijalističkog pregleda.

Koliko traje kolonoskopija?

Iako se uglavnom navodi da između pola sata i sat traje kolonoskopija, mora se priznati da najveći deo tog vremena zapravo podrazumeva pripremu za sam pregled.

Uz pomoć namenskog aparata, koji se ubacuje u telo pacijenta kroz analni otvor će lekar specijalista imati mogućnost da vidi u kakvom stanju se creva nalaze, odnosno da li na njima postoje polipi, ranice ili neravnine, te da li postoji eventualno sumnja na tumor ili na karcinom debelog creva.

Nakon što bude završena kolonoskopija, a koja se inače vrši uz kratkotrajnu lokalnu anesteziju, lekar specijalista će imati precizne informacije o stanju creva samog pacijenta i na osnovu toga će moći i da prepiše odgovarajuću terapiju.
Srodni tekstovi:


Usluge prevodilačke agencije - od prijevoda do sudskog tumačenja

Ono što prevodilačku agenciju čini kvalitetnom i pouzdanom je njen sveobuhvatan i profesional...

Detaljnije

Kako odabrati kupaonski nameštaj i sanitarije?

Ništa manje važan tijekom obnove kupaonice nije odabir sanitarnih elemenata, odnosno kupaonsk...

Detaljnije

Kod kupnje krovnih kofera cijena ne smije biti presudan faktor pri odabiru

Opšte je poznato da kada idemo na duži put kolima nikada nema dovoljno mesta za sve stvari ko...

Detaljnije

3 razloga koji pokazuju da su narukvice savršen poklon

Asortiman nakita je vrlo bogat i raznolik, zbog čega u svakom trenutku možete pronaći savršen...

Detaljnije
Copyright © 2021 Zpress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS