Sve što biste trebali znati pri kupnji novog stana


Dom i vrt


Veliki broj mladih odlučuje se samostalno podići bankarski kredit kako bi jednom zauvijek riješio stambeno pitanje. Danas je bankama lakše ikad odobriti stambene kredite. Jedini uvjet koji morate ispunjavati je da ste u stalnom radnom odnosu kao i da imate redovita mjesečna primanja.

Ako ste odlučni krenuti u ovu avanturu, prvo biste trebali biti dobro informirani o uvjetima kupnje, novcu potrebnom za sudjelovanje, kao i o svim pravnim postupcima koji vas očekuju prije sklapanja kupoprodajnog ugovora. Dakle, ako niste sigurni u sebe, pomoć možete potražiti od stručnjaka poput advokata za nekretnine. Na kraju je važno da bez većih poteškoća uzmete ključeve u ruke i što prije se preselite u novi stan.


Trebam li u tom slučaju unajmiti agenciju za nekretnine ili ne?

Kada kupujete novi stan, imate dvije mogućnosti. Prvo je da sami pronađete nekretninu, kao i da izvršite cjelokupni postupak oko sklapanja ugovora, provjerite je li nekretnina upisana u katastar, jeste li prvi vlasnik i druga pitanja. Ako nemate dovoljno vremena da se pozabavite svim tim problemima, agencija to može sve završiti umjesto vas. Međutim, i u ovom ćete slučaju agenciji morati platiti proviziju, koja ovisi o cijeni nekretnine.


Imate li porezne olakšice prilikom kupnje novog stana?

Odgovor je - da, ako ste prvi vlasnik, tj. imanje nije bilo u opticaju. U ovom slučaju imate pravo na povrat PDV-a (porez na dodanu vrijednost). Ako niste prvi vlasnik, nemate pravo na odbitak PDV-a.


Kako biti siguran da ste odabrali pravi stan?

Ova odluka nije nimalo laka. Ponekad su potrebni mjeseci da pronađete i odaberete stan koji će ispuniti sva vaša očekivanja. Zbog toga ne biste trebali žuriti s ovom odlukom kako ne biste kasnije požalili. Za početak napravite popis kriterija koje imovina mora ispunjavati da bi je uopće zanimala. To može biti mjesto, površina, broj spavaćih soba, raspored apartmana, kao i cijena po površini. Tek kad naiđete na stan koji udovoljava gotovo svim vašim zahtjevima, možete razmisliti o kupnji.


Zašto je novogradnja bolja opcija od stanova u staroj gradnji?


Novi stan je definitivno bolja opcija od starog, jer ćete u vrlo kratkom vremenu nakon sklapanja kupoprodajnog ugovora s vlasnikom moći useliti u njega, naravno nakon što prebacite novac s tekućeg računa na nekretninu račun prodavatelja. U novi stan nećete morati ništa ulagati jer je sve novo i čisto, od stolarije, zidova, novih zahoda u kupaonici itd. Trebat ćete umetnuti samo sav potreban namještaj koji može biti nov ili korišten (ovisno o tome koliko novca trenutno imate).

S druge strane, većina novoizgrađenih stambenih jedinica spojena je na plinsku mrežu, pa stanovi imaju plinski kotao. Takvi su stanovi vrlo ekonomični, za razliku od starih stanova koji su spojeni na gradsku toplanu i imaju centralno grijanje, koje se plaća tijekom cijele godine.Srodni tekstovi:


Kako odabrati najbolje uređaje za automobile

Bez obzira imate li automobil iz snova ili zastarjelo vozilo koje ne udovoljava vašim kriteri...

Detaljnije

Rubin - dragulj kraljeva

Ako ste na fotografijama imali priliku vidjeti kako su izgledale kraljevske krune, nema sumnje da st...

Detaljnije

Gotovinski kredit bez stresne otplate - izračunajte koji vam iznos najviše odgovara

Najbolja opcija za svakog onog tko treba neočekivani iznos u brzom vremenskom roku, a ujedno pod sva...

Detaljnije

NAKIT - UKRASNI ARTIKLI

Predmeti koje ljudi stavljaju na sebe, na svoje tijelo, odjeću ili obuću jednostavno se nazivaju - n...

Detaljnije
Copyright © 2021 Zpress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS