Problemi s vrtnim crijevom i kako ih riješiti


Dom i vrt

pvc vrtna creva

Problemi najčešće nastaju zbog nepravilnog rada, nepovoljnih vremenskih uvjeta, mehaničkog utjecaja. Svaki vrtlar može se suočiti s ovim problemima. Razmotrite najčešće.

Pregibi i lomovi

To se može nazvati problemom broj jedan u hortikulturi. Najčešće se pri kupnji vrtnog crijeva oslanjamo na mišljenje da bi proizvod trebao biti što duži da pokrije veće područje. Zbog toga se vrtno crijevo može jako uvrnuti i slomiti. Zbog jakih pregiba, vrtno crijevo jednostavno izleti sa slavine i ošteti okolne biljke.

Za stanovnike kojii koriste električnu pumpu za transport vode, pitanje odabira vrtnog crijeva je najrelevantnije. Ako je vrtno crijevo pogrešno odabrano i ne radi, električna pumpa se pregrije i na kraju otkaže.

 Uvijanje i pregibi vrtnog crijeva se mogu spriječiti. Da biste to učinili, potrebno je organizirati ožičenje od plastičnih cijevi na mjestu s biljkama. Dizajn omogućuje  spajanje nekoliko malih crijeva u različitim područjima ljetne kućice. U slučaju pregiba, takav sustav olakšava pronalaženje i rješavanje problema.

Prikladno ožičenje pogodno je za spajanje automatskog sustava za navodnjavanje u odabranom kutu mjesta. Za vanjski vodoopskrbni sustav u srednjoj klimatskoj regiji možete odabrati niskotlačne polietilenske cijevi (HDPE) ili polipropilenske proizvode. PVC vrtna crijeva nisu prikladna za mraz jer su nestabilna na niskim temperaturama. 

Proizvodi koji su dovoljno otporni na razne lomove:

 • gumena vrtna crijeva;

 • termoplastični proizvodi;

 • višeslojna ojačana PVC crijeva.

Morate razumjeti da se takva crijeva razlikuju od proračunskih modela po visokoj cijeni. Međutim, ako se želite uštedjeti muke stalnog popravljanja ili zamjene crijeva, bolje je odabrati pouzdanije opcije.

Često se čak i manji pregibi mogu ozbiljno deformirati, ostavljajući samo jedan način - ukloniti problematični dio crijeva i spojiti dva neoštećena dijela.

 Za popravak proizvoda možete koristiti sljedeće opcije:

 • potrebni su okovi. Postavljaju se metalnom stezaljkom i spajaju dijelove crijeva zajedno;

 • konektori. Možete koristiti dva konektora i spojiti odvojene dijelove crijeva;

 • duple spojke. Lako pričvršćuju i odvajaju dva dijela crijeva jedan na drugi. Određeni modeli omogućuju kombiniranje proizvoda različitih promjera;

 • metalna cijev. Važno je odabrati malu cijev prikladnog promjera, koja je pričvršćena stezaljkama, i spojiti crijevo.

Sasvim jednostavni načini pomoći će vam da sami popravite oštećeni proizvod bez dodatnog trošenja novca na njega.

 • Promjena tlaka vode

 • Radikalne metode ne mogu se uvijek primijeniti, osobito ako je oštećenje proizvoda za navodnjavanje uzrokovano prekomjernim pritiskom protoka vode u vodovodnom sustavu. Međutim, optimalan izbor crijeva prikladnog promjera pomoći će riješiti problem.

Vrste vrtnog crijeva:

 • uobičajena veličina je ½ inča promjera. Različite mlaznice dizajnirane su posebno za proizvode s ovim promjerom (priključci, sustav za navodnjavanje, pištolji i drugo). Proizvodi su lagani i prenosivi;

 • veći promjer - ¾ inča i duljine do 15 metara. Široki otvor s visokim pritiskom vode štiti proizvod od ozbiljnih oštećenja;

 • promjera ¾ i duljine više od 15 metara - ako se voda dovodi pomoću crpnog sustava, ovo je najbolja opcija, jer se automatski sustav neće oštetiti zbog visokog tlaka vode.

Začepljenje rupa u priboru za prskalice

Najčešće se to događa kada male alge počnu rasti unutar crijeva. To je najrelevantnije za prozirne i prozirne proizvode - propuštaju sunčeve zrake, što je povoljno za razmnožavanje algi. Materijal za izradu - silikon ili jednoslojni PVC.

Algi se možete riješiti uobičajenim sastavom za borbu protiv algi u bazenima i ribnjacima.

Da biste to učinili, neko vrijeme ulijte otopinu unutar vrtnog crijeva, čvrsto zatvarajući proizvod s obje strane.Neispravan rad prskalica također može biti uzrokovan velikim nakupljanjem mehaničke suspenzije u vodi. Da biste riješili ovaj problem, potreban vam je filtar na slavini na koju je pričvršćeno vrtno crijevo.

 Stoga, pri odabiru prikladnog vrtnog crijeva, nemojte zaboraviti voditi brigu o njemu te ga sustavno čistiti i popravljati.


Srodni tekstovi:


Madeži – ukras na koži ili znak potencijalne opasnosti?

S pojavom ljeta raste svijest o pregledu madeža. Tako se mnogi ljudi, uz to što obavljaju red...

Detaljnije

Koliko je teško pronaći novi i veći životni prostor u današnje vreme inflacije?

Svi koji su odrastali tokom devedesetih godina prošlog veka još uvek se sećaju kako je...

Detaljnije

Sve prednosti PVC stolarije

Kada dođu hladni zimski dani, a sezona grijanja u punom jeku, izolacija doma je na dodatnoj ku&scaro...

Detaljnije

Kako zamijeniti kočiono ulje – Korak po korak

Zamjena kočionog ulja je ključan dio održavanja automobila koji osigurava sigurno i efikasno kočenje...

Detaljnije
Copyright © 2021 Zpress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS