Praktična primjena transformatora


Dom i vrt Zanimljivosti

            Jedan od najprostijih električnih uređaja koji postoji i koji je našao široku primenu u praktičnoj upotrebi je transformator. On predstavlja električni uređaj koji služi transformaciji energije iz jednog kola u drugo posredstvom magnetne sprege, a sastoji se iz dva ili više namotaja.

Sam koncept rada prvi je uveo engleski naučnik Majkl Faradej davne 1831. godine nakon čega se razvoj ovog uređaja u narednim godinama menjao i na čiji razvoj su imali uticaj razni naučnici i inženjer iz različitih zemalja. Sam naziv dolazi od jednog od pronalazača po imenu Oto Blathi.

U osnovni ovaj električni uređaj spada u kategoriju pasivnih ili statičkih električnih komponenti i uređaja, jer nema pokretnih delova. A cena transformatora zavisi od više faktora o kojima će biti reč u nastavku teksta.

Osnovne karakteristike i princip rada

Sam princip rada ovog električnog uređaja zasniva se na osnovnim principima elektromagnetne indukcije i međusobne indukcije. Na osnovu faza napajanja, tipa jezgra, rasporeda namotaja, celokupne veličine, medijuma jezgra kao i mesta ugradnje može se izvršiti široka klasifikacija. U odnosu na sve napred navedeno zavisiće i cena transformatora koju krajnji kupac plaća.

Ovaj električni uređaj treba dobro poznavati sa više aspekata i sa više strana, a taj posao u dominantnoj meri spada u delokrug rada elektroenergetičara. Njihov posao bi podrazumevao celokupan proces od samog projektovanja, zatim proizvodnje, testiranja napravljenog, ali i nadzora i održavanja onih većih modela.

Najprostiji primer transformatora sastoji se od dva namotaja i to primara i sekundara, koji se nalaze u jezgru, i ima jedno magnetno kolo.

Gde su našli praktičnu primenu?

Mnogi uređaji u našem svakodnevnom životu koriste transformatore za svoje osnovne operacije. Često se koriste radi regulacije izmjenične struje koja se može definisati kao ona koja periodično menja svoju veličinu i pravac u odnosu na vreme. Oni to rade tako što mogu regulisati naizmeničnu struju povećanjem ili smanjenjem njene veličine unutar nekog sistema. Regulacija naizmenične struje u osnovi pomaže u smanjenju potrošnje energije ali vodi i poboljšanju efikasnosti sistema.

Koriste se za punjenje baterija i to je još jedan primer iz svakodnevnog života za koji većina nije znala. U ovom slučaju njegova glavna uloga je da reguliše napon i spreči curenje struje ili protok struje prenapona kroz uređaj.

Današnji sistemi za prenos energije na visokim jednosmernim naponima, u sklopu ispravljačkih i invertorskih stanica koriste ovaj uređaj. Postoje modeli koji se koriste u telekomunikacijama i to u kolima za napajanje ili prilagođenje impedansi.

Čest je slučaj u praksi  za one velikih snaga da su namenski konstruisanii proizvedeni prema zahtevima njihove praktične primene u elektroenergetskoj mreži. Zato u ovom slučaju ugovaranje i kupovina, ali i sama proizvodnja po tim posebnim standardima predstavlja proces koji dugo traje, nekada i po nekoliko godina. S obzirom da napred navedeno vezano za posebnu proizvodnju transformatora cena je znatno veća nego za standardne modele.

Transformatori – cena i gde se mogu kupiti

            U zavisnosti od toga koji model je u pitanju, koja je krajnja praktična primena, koja snaga je pitanju i tome slično, zavisi i cena transformatora. Posebno veće cene plaćaju se za one modele čija se proizvodnja posebno naručuje i koji se prave po specijalnim zahtevima naručioca, a kasnije zahtevaju i praćenje njihovog rada.

Standardniji modeli koji se koriste u svakodnevnom životu mogu se naći u svim radnjama čija je pretežna delatnost trgovina delovima, elektronskim komponentama i kablovima, alatima za elektroniku i elektriku, sitnijim elektronskim uređajima.

Kupovina se može obaviti i putem online prodavnica koje se bave sličnim spektrom prodaje, s tim što će morati dodatno da se plati cena dostave uređaja na kućnu adresu.
Srodni tekstovi:


Koliko je teško pronaći novi i veći životni prostor u današnje vreme inflacije?

Svi koji su odrastali tokom devedesetih godina prošlog veka još uvek se sećaju kako je...

Detaljnije

Što trebate spakirati za putovanje s djecom?

Planiranje putovanja s djecom zahtijeva posebnu pažnju i organizaciju kako bi se osiguralo ugodno is...

Detaljnije

Zašto je HTZ obuća važna?

Samo značenje kratice "HTZ" (higijensko-tehnička zaštita) govori nam o važnosti ove...

Detaljnije

Zaručnički prsten nikako ne smije imati biser, pogledajte zašto

Zaruke su jedan od najvažnijih trenutaka u životu svakog para. Jednim jednostavnim pitanjem i jo&sca...

Detaljnije
Copyright © 2021 Zpress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS