Zašto je HTZ obuća važna?


Zanimljivosti

htz obucaSamo značenje kratice "HTZ" (higijensko-tehnička zaštita) govori nam o važnosti ove opreme - zaštita na radu je vrlo važna, u bilo kojem smislu. Bez obzira na to je li zaštita od fizičkih ili kemijskih opasnosti koja nas prati tijekom rada, važno je da smo na odgovarajući način zaštićeni odjećom, kacigama i osnovnom zaštitnom obućom. HTZ zaštitna oprema uključuje sve navedeno, a na poslu vas štiti od raznih temperatura, mogućih infekcija, nepredviđenih udaraca ili padova. To je najvažnija prednost i potreba za ovom opremom.

Kako nas CNTB obuća štiti

HTZ obuća već se dugo koristi u raznim granama industrije, jer je zaštita stopala radnika vrlo važna i ne smije se dovoditi u pitanje, posebno na određenim radnim mjestima na kojima je radnik izložen opasnosti od ozljeda. Obuću treba prilagoditi vrsti radnog mjesta, ovisno o tome hoće li obuća biti, na primjer, vodonepropusna, ili toplinski izolirana i otporna na visoke temperature, ili možda s čeličnom zaštitom da bude otporna na pritisak i udarce.

Također je vrlo važno da ove cipele budu dovoljno udobne za radnika. Zato je najbolje da radnik bude prisutan prilikom kupnje ove opreme, jer će ona najbolje odrediti veličinu i udobnost i obuće i ostale zaštitne opreme. Također je potrebno redovito provjeravati stanje zaštitne opreme i obuće, jer se ona mora odmah zamijeniti ako je došlo do oštećenja, kako bi bila funkcionalna i izvršila svoju svrhu.

Kako prilagoditi i održavati zaštitnu opremu

Govorimo o CNTB obući, ali i o drugim elementima koji čine zaštitu na radu, a koje je važno uskladiti i provjeriti mogu li funkcionirati zajedno, kako bi se postigla učinkovitost. Obuća i ostala zaštitna oprema odabiru se prema opasnosti kojoj je radnik izložen. Ponekad su te opasnosti toliko visoke da je dovoljan samo trenutak nepažnje da se dogodi nesreća.

Zbog toga je upotreba zaštitne opreme i obuće vrlo važna. Da bi se oprema održavala u funkcionalnom stanju, potrebno ju je pravilno održavati i čuvati na čistim i suhim mjestima, bez kontakta s vlagom. Često treba provjeravati da nije došlo do promjena kako se ne bi ugrozila njegova učinkovitost, a time i zdravlje radnika. Postoje propisani standardi koje ova oprema mora ispunjavati da bi se mogla koristiti za zaštitu na radu. Treba uzeti u obzir ove propise.

Zaštita na radu nekad i sada

Ljudi su se uvijek trudili zaštititi se od neželjenih posljedica koje se javljaju tijekom rada. Čovjek je kao zaštitu koristio naoštreno kamenje i drvo. Kako je civilizacija napredovala, tako je napredovala i industrija, a s njom i zaštitna oprema. Pojam HTZ oprema koristi se od 20. stoljeća.

Promijenili su se standardi zaštite, kako europski, tako i domaći, a najvažnije je da se promijenila svijest o zaštiti, a puno se više pažnje posvećuje radniku i njegovoj sigurnosti, kao i izloženosti riziku, kada je riječ o opasni poslovi. Zbog toga je situacija sa samom zaštitnom opremom sada puno drugačija, jer nastojimo što više poboljšati kvalitetu, a time i smanjiti rizik od ozljeda i nesreća.


Srodni tekstovi:


7 destinacija za nezaboravno zimovanje

Zima, sa svojim oštrim zrakom, pjenušavim snijegom i obećanjem ugodnih trenutaka uz ka...

Detaljnije

Napredak u reproduktivnoj medicini: Erektilna disfunkcija i njen utjecaj na seksualno zdravlje

Seksualno zdravlje predstavlja integralni dio općeg blagostanja svake osobe, a erektilna disfunkcija...

Detaljnije

Štit za vašu oazu mira - Poboljšajte sigurnost svog stana

S obzirom na sve veću užurbanost koja nas prati u svakodnevnom životu, osjećaj sigurnosti u vlastito...

Detaljnije

Usluge prevodilačke agencije - od prijevoda do sudskog tumačenja

Ono što prevodilačku agenciju čini kvalitetnom i pouzdanom je njen sveobuhvatan i profesional...

Detaljnije
Copyright © 2021 Zpress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS