Što je važno za bebu u prvim mjesecima


Zdravlje


Beba dolazi kući iz rodilišta i već je čekaju osnovne stvari potrebne za njezinu svakodnevnu njegu, oblačenje, spavanje. Krevet je prvi i osnovni, u kojem će provoditi najviše vremena tijekom prvih mjeseci. Kolica su također neophodna, za prve susrete sa svijetom izvan vašeg doma.

U posljednje vrijeme sve je popularnije gnijezdo za bebe, posebno u prvim mjesecima. Kasnije, nakon otprilike tri mjeseca, kada je beba malo starija i živahnija, gnijezdo za bebe nije najsigurnije. Tada možete nastaviti koristiti ljuljačku za bebe, pogodnu za njihovo uspavljivanje, pa čak i drijemanje u njoj, iako je krevetić neophodan za spavanje.


Zašto je gnijezdo za bebe poželjno

Sam naziv gnijezdo za bebe već asocira na udobnost, sigurnost, u kojem mala bića provode svoje najranije razdoblje života, zaštićena roditeljskom pažnjom. Tako je napravljeno i gnijezdo za bebe od meke tkanine koja mazi, ovalnog je oblika i obrubljeno, u kojem beba leži ušuškana sa svih strana.


U gnijezdu se beba može igrati, spavati, razgledavati i polako uočavati novi svijet oko sebe. Osim toga, gnijezdo može poslužiti kao podloga za presvlačenje i kao prijenosni krevet po potrebi.
Tkanina od koje se izrađuje gnijezdo za bebe može biti jednobojna, najčešće nježnih svijetlih nijansi, ili šarena, s motivima koji unose živost. Gnijezdo za bebe može biti izrađeno od drugih materijala i anatomski oblikovano, ali namjena je ista. Tako da beba bude sigurna u njemu, uz vas.


Da ga po potrebi možete prenositi iz jedne prostorije u drugu, kada radite u kuhinji ili se opuštate u dnevnoj sobi. Također je pogodan kada ste kod prijatelja, a vaša beba uživa u udobnosti u svom gnijezdu.
Košara ili jaje često se koriste u slične svrhe u odgoju bebe, jer također pružaju sigurnost i udobnost te su dizajnirane tako da se beba može sigurno voziti u autu. Sve dok ne bude dovoljno star da bude u autosjedalici prilikom prijevoza.


Je li beba sigurna u gnijezdu?

Gnijezdo za bebe dizajnirano je kako bi vašoj bebi pružilo sigurnost i udobnost, no imajte na umu nekoliko upozorenja.
Beba se ne smije ostaviti u gnijezdu bez nadzora. Bebe vrlo rano intenziviraju pokrete, počinju se prevrtati, pa iako je gnijezdo podstavljeno, može se dogoditi da se beba i prevrne u gnijezdu.


Iz istih razloga gnijezdo u kojem se nalazi beba ne smije se držati blizu ruba kreveta. Svakako ostanite blizu. Možete raditi nešto po kući, gledati TV ili čitati dok beba drijema u gnijezdu, ali pripazite na nju. Što se tiče spavanja, gnijezdo je pogodno za tu namjenu jer je udobno, jednostavno obavija i štiti bebu, ali nije preporučljivo da postane bebina navika. Za spavanje se pak koristi krevetić u kojem je san vrhunske kvalitete. Čak i kada bebu stavite spavati u gnijezdo dok leži u krevetu, kada zaspi, prebacite je u krevetić.


I ne zaboravite je fotografirati dok je u gnijezdu. Za uspomenu, jer će nakon nekoliko mjeseci napustiti gnijezdo, ali ne i svoj dom. Vaša beba će dugo ostati vaša radost u kući, ali i briga da bude zadovoljna i sretna. A kad poraste, ostat će tvoje dijete!


Njega i higijena beba

U prvim mjesecima bebe jedno od najvažnijih pitanja je njega i higijena. Bebina koža posebno je osjetljiva, jer je neposredno nakon rođenja vrlo tanka i osjetljiva.


Za održavanje higijene bebe koristite jednokratne pelene, vlažne maramice, zaštitne kreme, šampon i kupku, dječje ulje ili mlijeko za tijelo. Korisno je imati četku i češalj za bebinu kosu i škarice za nokte kako biste spriječili grebanje. Šampon i kupka trebaju biti blagi, na prirodnoj bazi i ne smiju iritirati oči. Bez štetnih dodataka poput parfema.


Osobito je važna krema za pelensko područje koju treba koristiti pri svakoj promjeni pelena. Štiti bebu od ugriza u području izloženom štetnom djelovanju mokraće i stolice, sprječava iritaciju kože i pojavu tzv. pelenskog osipa.


Što je pelenski osip?

Pelenski osip na bebinoj koži manifestira se u vidu crvenila i sitnih točkica na dijelu tijela koji prekriva pelene, koje su jače izražene od uobičajenog crvenila koje brzo nestaje. Kako biste spriječili pojavu pelenskog osipa, često mijenjajte pelene, mažite bebinu kožu zaštitnom kremom pri svakom presvlačenju i obratite pozornost je li osip alergijskog tipa, a možda se radi čak i o alergiji na vrstu pelena koje koristite.


Što se tiče kupanja, ranije su preporuke bile da se bebe kupaju svaki dan. Sada se to ne preporučuje jer pretjerano kupanje također može dovesti do iritacije kože. Zato je najbolje prilikom svakog presvlačenja dio djetetova tijela ispod pelene oprati čistom, toplom vodom, ukloniti kapljice vode i ostaviti da se koža neko vrijeme osuši. Zatim nanesite tanki sloj zaštitne kreme, ne previše jer može iritirati osjetljivu bebinu kožu. Na kraju stavite čistu pelenu, obucite bebu i stavite je u svoje gnijezdo da se malo poigra i mirno zaspi.

Srodni tekstovi:


Napredak u reproduktivnoj medicini: Erektilna disfunkcija i njen utjecaj na seksualno zdravlje

Seksualno zdravlje predstavlja integralni dio općeg blagostanja svake osobe, a erektilna disfunkcija...

Detaljnije

Zebra zavjese: savršena igra svjetlosti i sjene

Dobrodošli u svijet dekoracije interijera, gdje svaki detalj ima ključnu ulogu u oblikovanju ...

Detaljnije

Restorani Beograd TOP 5 Doživite vrhunsko gastronomsko iskustvo

Restorani Beograd nude idealan spoj tradicije i modernog, a gastronomska ponuda je bogata za svaki u...

Detaljnije

SAVETI ZA SADNJU CVEĆA NA TERASAMA

Bilo da se radi o kući ili stanu, terase su mesta koja predstavljaju sinonime za opuštanje i ...

Detaljnije
Copyright © 2021 Zpress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS