Kako Talijani prave espresso?Svaka kultura ima svoje specifičnosti, a Italija je također poznata po tradiciji pijenja kave ili espressa. Opće je poznata činjenica da Talijani pripadaju naciji koja voli piti kavu u ogromnim količinama i jako njeguje kulturu ispijanja ovog napitka. Pravila su stroga što se tiče izrade espressa. Ljudi se prema njihovim mjerilima dijele na one koji znaju piti poznati talijanski espresso i one koji to rade na pogrešan način. U nastavku pročitajte što ovo piće predstavlja u životu Talijana. 

Kako su nastali prvi aparati za kavu? 

Izumiteljem se smatra Angelo Moriondo. Davne 1885. godine Moriondo je zapravo otkrio aparat za kavu. Iz stroja je curila para i voda pod pritiskom zrna kave i tako je stvoren ovaj nadaleko poznati napitak. Deset godina kasnije, aparati za kavu počeli su se proizvoditi u obiteljskoj tvrtki La Pavoni. Budući da je stroj bio prilično glomazan, tek se 1970-ih počeo proizvoditi za kućnu upotrebu. Do tada je espresso uglavnom bio povezan s kafeterijama. Međutim, kako su aparati postajali sve manji, pojavili su se sve više i više ljubitelja espresso kave. 

Što je espresso kava?

Vrste kave razlikujemo na temelju toga kako se pripremaju dijeleći ih na skuhane i filtrirane. Espresso je specifičan po tome što se priprema isključivo u aparatima za espresso kavu. Razlika u odnosu na druge kave je u tome što sam espresso sadrži oko 7 g kave i gotov je za 25 sekundi. Aroma i okus ne smiju biti gorki kad se piju i ne biste trebali osjetiti otkucaje srca nakon konzumiranja. Način pakiranja kave također čini značajnu razliku u okusu. Dobra ambalaža trebala bi održavati svježinu žitarica i proizvoda tijekom cijele godine.

Priprema espresso kave 

Najvažnije je pravilo da kavu treba pripremati s puno ljubavi. Talijani već dugo ne njeguju tradiciju pijenja espressa. Piju ga brzo dok se još uvijek pjeni. Zanimljivo je da pjena u espressu zapravo vrlo brzo nestaje, a njegova uloga je očuvanje arome kave. Svakog jutra, dok brzo piju svoje omiljeno piće, uvijek razgovaraju s baristom i tako započinju svoj novi dan. 

Razlika između cappuccina i espressa 

Osnovna razlika između ova dva pića je ta što se cappuccino pije samo tijekom jutra, dok espresso možete piti cijeli dan. Talijani nikad ne konzumiraju cappuccino nakon ručka ili večere, jer je kava pomiješana s mlijekom rezervirana za jutra. Točnije do 11 sati. Važno je napomenuti da se espresso kavi nikad ne dodaje mlijeko, ali alkohol je dopušten. Ovo se piće naziva caffe corretto. 

Jeste li znali ovo o espressu? 

I na kraju, zanimljiva je činjenica da se u Italiji ovaj napitak shvaća vrlo ozbiljno i o tome svjedoče brojni znanstveni radovi. Tu je i Sveučilište kave, gdje se priprema i posluživanje, kao i upotreba aparata za kavu, proučavaju do najsitnijih detalja. Sada znate koliko je ovaj napitak važan u svakodnevnom životu svakog talijanskog građanina, poslušajte savjete i sljedeći put još više uživajte u svojoj omiljenoj šalici kave.


Srodni tekstovi:


Odaberite ugaonu garnturu – idealno rješenje za svaki enterijer

Prilikom uređenja prostora u kojem stanujemo, trudimo se da nađemo najbolja moguća rešenja ka...

Detaljnije

Kako odabrati kupaonski nameštaj i sanitarije?

Ništa manje važan tijekom obnove kupaonice nije odabir sanitarnih elemenata, odnosno kupaonsk...

Detaljnije

Kako odabrati najbolje uređaje za automobile

Bez obzira imate li automobil iz snova ili zastarjelo vozilo koje ne udovoljava vašim kriteri...

Detaljnije

Na što treba obratiti pozornost pri odabiru kamere za video nadzor?

Kamere za video nadzor su jedan od najvrjednijih rezultata tehnološkog razvoja. Uz pomoć kame...

Detaljnije
Copyright © 2021 Zpress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS