Kako Talijani prave espresso?
Svaka kultura ima svoje specifiÄnosti, a Italija je takoÄ‘er poznata po tradiciji pijenja kave ili espressa. Opće je poznata Äinjenica da Talijani pripadaju naciji koja voli piti kavu u ogromnim koliÄinama i jako njeguje kulturu ispijanja ovog napitka. Pravila su stroga što se tiÄe izrade espressa. Ljudi se prema njihovim mjerilima dijele na one koji znaju piti poznati talijanski espresso i one koji to rade na pogrešan naÄin. U nastavku proÄitajte što ovo piće predstavlja u životu Talijana.
Kako su nastali prvi aparati za kavu?
Izumiteljem se smatra Angelo Moriondo. Davne 1885. godine Moriondo je zapravo otkrio aparat za kavu. Iz stroja je curila para i voda pod pritiskom zrna kave i tako je stvoren ovaj nadaleko poznati napitak. Deset godina kasnije, aparati za kavu poÄeli su se proizvoditi u obiteljskoj tvrtki La Pavoni. Budući da je stroj bio priliÄno glomazan, tek se 1970-ih poÄeo proizvoditi za kućnu upotrebu. Do tada je espresso uglavnom bio povezan s kafeterijama. MeÄ‘utim, kako su aparati postajali sve manji, pojavili su se sve više i više ljubitelja espresso kave.
Što je espresso kava?
Vrste kave razlikujemo na temelju toga kako se pripremaju dijeleći ih na skuhane i filtrirane. Espresso je specifiÄan po tome što se priprema iskljuÄivo u aparatima za espresso kavu. Razlika u odnosu na druge kave je u tome što sam espresso sadrži oko 7 g kave i gotov je za 25 sekundi. Aroma i okus ne smiju biti gorki kad se piju i ne biste trebali osjetiti otkucaje srca nakon konzumiranja. NaÄin pakiranja kave takoÄ‘er Äini znaÄajnu razliku u okusu. Dobra ambalaža trebala bi održavati svježinu žitarica i proizvoda tijekom cijele godine.
Priprema espresso kave
Najvažnije je pravilo da kavu treba pripremati s puno ljubavi. Talijani već dugo ne njeguju tradiciju pijenja espressa. Piju ga brzo dok se još uvijek pjeni. Zanimljivo je da pjena u espressu zapravo vrlo brzo nestaje, a njegova uloga je oÄuvanje arome kave. Svakog jutra, dok brzo piju svoje omiljeno piće, uvijek razgovaraju s baristom i tako zapoÄinju svoj novi dan.
Razlika između cappuccina i espressa
Osnovna razlika izmeÄ‘u ova dva pića je ta što se cappuccino pije samo tijekom jutra, dok espresso možete piti cijeli dan. Talijani nikad ne konzumiraju cappuccino nakon ruÄka ili veÄere, jer je kava pomiješana s mlijekom rezervirana za jutra. ToÄnije do 11 sati. Važno je napomenuti da se espresso kavi nikad ne dodaje mlijeko, ali alkohol je dopušten. Ovo se piće naziva caffe corretto.
Jeste li znali ovo o espressu?
I na kraju, zanimljiva je Äinjenica da se u Italiji ovaj napitak shvaća vrlo ozbiljno i o tome svjedoÄe brojni znanstveni radovi. Tu je i SveuÄilište kave, gdje se priprema i posluživanje, kao i upotreba aparata za kavu, prouÄavaju do najsitnijih detalja. Sada znate koliko je ovaj napitak važan u svakodnevnom životu svakog talijanskog graÄ‘anina, poslušajte savjete i sljedeći put još više uživajte u svojoj omiljenoj šalici kave.
Srodni tekstovi:
Globalni financijski trendovi i njihov utjecaj na štednju
Svijet se neprestano mijenja, a globalne financijske sile su jedan od kljuÄnih faktora koji oblikuj...
DetaljnijeÅ ta su inverterski aparati za zavarivanje ?
Kako tehnologija napreduje, to se neosporno odražava i na mnogobrojne oblasti života. Bez obzira d...
DetaljnijeKoliko je teško pronaći novi i veći životni prostor u današnje vreme inflacije?
Svi koji su odrastali tokom devedesetih godina prošlog veka još uvek se sećaju kako j...
DetaljnijeZašto je HTZ obuća važna?
Samo znaÄenje kratice "HTZ" (higijensko-tehniÄka zaštita) govori nam o važnosti ...
Detaljnije