Kako izgleda vođenje kalendara trudnoće


Zdravlje

Drugo stanje nije rečeno slučajno. U tom periodu dešavaju se promene u organizmu, raspoloženju i psihi. Iako naizgled deluje jednostavno, ipak trudnoća sa sobom nosi mnogo rizika i eventualnih problema. U narednom tekstu biće naznačene kada se rade osnovne kontrole i analize, kako je potrebno trudnica da se ponaša i kada se očekuje porođaj.

Kada je potrebno otići kod ginekologa

Ukoliko vam izostaje menstruacija bar dva dana, savet je da se uradi test na trudnoću ili da se trudnoća registruje putem analize krvi. Ako je test pozitivan, poželjno je usmenim ili telefonskim putem porazgovarati sa ginekologom o prvom pregled. Trudnoća se računa u nedeljama, a sa početkom  trudnoće računanje otpočinje sa datumom poslednje mensturacije. To bi značilo da onog dana kada vam kasni, budete trudni obično četiri nedelje. Ginekolog obično zakazuje prvi pregled krajem četvrte ili početkom pete nedelje trudnoće.

Ginekološki pregledi tokom trudnoće

Nije potreban strah kada su u pitanju ginekološki pregledi tokom trudnoće. S obzirom da je tehnika značajno napredovala, pa tako i mogućnost savremenih pregleda. Praktično da je eliminisan ručni način pregledanja. Pregledi se svode na ultrazvuk, preko stomaka ili vaginalnom sondom. Oni su bezbolni i nisu invazivni ni za bebu, niti za majku, a koncipirani su na mesečnom nivou, ukoliko je sve uredu, a po potrebi su i češći. 

Kalendar trudnoće i analize

Kada ginekolog ili lično vi vodite kalendar trudnoće, poželjno je uvrstiti tačne periode kada se rade analize. Prilikom konstatovanja trudnoće, već do šeste nedelje trudnoće poželjno je uraditi kompletnu laboratoriju, koja podrazumeva biohemiju, kompletnu krvnu sliku, analizu urina i urinokulture, a često će lekar preporučiti da uradite hormone štitne žlezde. Zatim, obično do 10. nedelje se rade vaginalni brisevi na PP test, a često i na druge bakterije. 

O kojim brisevima će biti reč, posavetovaće vas vaš ginekolog. Od desete nedelje putem krvi se može obaviti prenatalni test. On važi za skup test, s obzirom da se majčina krv šalje u inostranstvo na dijagnostiku i utvrđivanje genetičkih parametara vašeg deteta. Tako da za predmetni test je potrebno izdvojiti do 800 eura. Ukoliko se parovi ne odluče na prenatalni test, kalendarom trudnoće poželjno je planirati double test od jedanaeste nedelje trudnoće. 

U pitanju je skrining analiza genetičkih parametara vaše bebe, plaća se i košta oko 3000 dinara. I na kraju u trinaestoj nedelji je moguće uraditi 4D test, putem savremenog ultrazvučnog aparata. Na osnovu navedenog zaključuje se da se najveći broj analiza nalazi upravo u prvom tromesečju. Tokom nastavka trudnoće biće obavljeni ultrazvučni pregledi i pred kraj trudnoće biće proverena krvna slika. 

Upotreba lekova

Na osnovu odrađenih analiza i pregleda, vaš ginekolog utvrdiće da li je potreban neki lek. U kaledar trudnoće upisuje se svaki pregled, sa osnovnim parametrima pre svega fetusa, a nakon toga bebe, ali i lekovi koje bi majka koristila. Obično je u pitanju lek utrogesta, namenjen za smanjenje rizika od pobačaja. Do 16. nedelje majkama se preporučuje da svakodnevno piju folnu kiselinu. Ukoliko trudnica ima povišen pritisak postoji čitava lepeza farmaceutskih proizvoda koja se mogu koristiti, a najčešće se konzumiraju aspirin i metildopa. Potrebno je istaći da se trudnice ne sekiraju ako im ginekolog prepiše određeni lek, u svakom slučaju moraju se pridržavati saveta i pratiti svoje telo. 


Srodni tekstovi:


Splav lasta: Iskusite najvrelije ljetne noći na beogradskom splavu Lasta !

Obala rijeke Save u Beogradu ispunjena je čuvenim beogradskim splavovima koji su postali simbol noćn...

Detaljnije

DA LI SU BOJLERI ZA KUPATILO NAJVEĆI POTROŠAČI STRUJE

Tačno je - bojler za kupatilo je jedan od većih potrošača električne energije u jednom domaći...

Detaljnije

Kako odabrati najlepše i istovremeno kvalitetne torbe za školu?

Odlazak u školu podrazumeva mnogo novina, odluka, nestrpljenja i iščekivanja, kao i če...

Detaljnije

Zašto tradicionalno, a ne internetsko oglašavanje?

U svakom trenutku smo u kontaktu s reklamom, htjeli mi to ili ne, oni se pojavljuju kad god se spoji...

Detaljnije
Copyright © 2021 Zpress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS