Kako do najlepše posteljine za svaki tip kreveta u kući ili stanu


Dom i vrt Moda


Udobnost i ušuškanost kreveta nesebično prati odgovarajući model posteljine, kako bi san bio kvalitetan, neometan i bez osećaja stezanja, preteranehladnoće ili toplote. Tokom svih godišnjih doba važno je obratiti pažnju da posteljina u potpunosti odgovara karakteristikama kreveta, potrebama za pokrivanjem i funkcionalnosti enterijera spavaće sobe.

Najlepši modeli posteljine za svaki tip kreveta, jesu upravo oni koji savršeno pristaju dimenzijama ležaja, pružaju osećaj nežnosti i mekoće, kao i hlađenja, odnosno grejanja i topline, u zavisnosti od perioda godine u kojem se koriste. Važan faktor korisnosti jastučnica, navlaka za jorgan, čaršava i drugih delova posteljina jesu odgovarajuće dimenzije, kvalitet materijala i jednostavnost održavanja.

Dimenzije koje su odgovarajuće za odabrani tip kreveta u spavaćoj sobi

Da bi odabrana varijanta i brend posteljine savršeno pristajao krevetu i izgledao besprekorno u prostoru spavaće sobe, važno je da budu odabrane odgovarajuće dimenzije. U tom smislu, vodi se računa o dimenzijama jastuka i jastučnica, ravnih i čaršava sa lastišom ili gumicom, kao i jorganske navlake, kako ne bi došlo do gužvanja, neudobnosti i nepraktičnosti samog kreveta.

Bitnu ulogu u konačnom odabiru imaju dimenzije dušeka i generalno karakteristike kreveta – da li je u pitanju bračni, dečiji, „baby“, „single“ ili neki drugi model, izražene kao dužina puta širina u centimetrima. Zbog toga, predviđene dimenzije posteljine za bračne  krevete kreću se za jorganske navlake od 140x200 do 240x220 centimetara, dok za čaršave od 120x180, pa naviše. Ukoliko je u pitanju dečiji krevet, navlaka za jorgan treba da bude dimenzija 140x200 centimetara, čaršav 70x80 i jastučnica standardnih 70x80 centimetara. U zavisnosti od vrste dušeka i dimenzija, biraju se odgovarajući setovi posteljina za spavaću sobu.

Kvalitet kao imperativ nežnosti, dugotrajnosti i jednostavnosti održavanja

Omiljeni model posteljine koji privlači pažnju sjajnim i efektnim bojama, dezenima za decu i spavaću sobu odraslih, treba da bude izrađen od najfinijih tkanina. Na taj način, u obzir se uzima način tkanja materijala, koji pleni kvalitetom ukoliko su niti vrlo guste, debele i izdržljive. To istovremeno ne znači da posteljina neće biti nežna na dodir, naprotiv, moći će da se koristi komforno i ležerno uvek i iznova, uz jednostavno održavanje. Kod odabrane posteljine bitno je da se može prati u veš mašini, i to na višim temperaturama, radi što potpunijeg održavanja, ali i dugovečnu upotrebu bez gubljenja osnovnih svojstava.

Neosporna činjenica jeste da posteljina dolazi u direktan kontakt sa kožom, zbog čega ne sme biti izvor alergena, bakterija i osećaja napetosti. Zbog toga, važno je odlučiti se za nešto skuplju varijantu izrađenu od najfinijeg pamuka, viskoze, svile, lana, flanela i srodnih materijala koje karakteriše izuzetan kvalitet, otpornost i dugotrajnost estetike bez promena i gubljenja svojstava. Najvažnije je izbegavati sintetičke materijale, kao i pratiti sirovinski sastav posteljine uz pravilo da što je zastupljenije prisustvo prirodnih vlakana bez udela drugih tkanina i sintetike, to je garantovan veći stepen kvaliteta.

Put od razmatranja dostupnih modela u domaćoj ponudi do odabrane najlepše posteljine neprekidno krasi praćenje sastava, kvaliteta, trajnosti i dizajna, u kombinaciji sa cenovnim izdacima. Kada je u pitanju kupovina elemenata za spavaću sobu kao što su setovi posteljina, bitno je doneti odluku na osnovu materijala i sastava, preporučenog održavanja i obavezno adekvatnih dimenzija za tip kreveta i dušeka, da bi kupovina rezultirala zadovoljstvom.
Srodni tekstovi:


Kako se izvodi kolonoskopija?

S obzirom na to da je kolonoskopija specijalistički pregled, to je od izuzetnog značaja da on bude i...

Detaljnije

Praktična primjena transformatora

            Jedan od najprostijih električnih uređaja koji postoji i k...

Detaljnije

Kakve osobine ima muškarac u znaku raka?

Znak koji je prepoznatljiv po nežnošću i emotivnošću, potiče od vodenih dubina, sa vla...

Detaljnije

Kako Talijani prave espresso?

Svaka kultura ima svoje specifičnosti, a Italija je također poznata po tradiciji pijenja kave ili es...

Detaljnije
Copyright © 2021 Zpress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS