Alergija na kravlje mleko – kako nastaje i koliko je opasna?


Zdravlje

Jedna od najčešćih alergijskih reakcija koju razvijaju deca do druge godine života jeste alergija na kravlje mleko. 

Statistika kaže da tokom prve godine života ovakvi simptomi mogu da se jave u 2% do 7% slučajeva pa je važno da se ova namirnica uvede nakon prvog rođendana jer je tada šansa za pojavu alergija dosta manja.


Zbog čega nastaje alergija na kravlje mleko?

Alergija na kravlje mleko nastaje kao alergija na proteine iz kravljeg mleka, tačnije kazein koji izazove burnu reakciju i imunitetski odgovor najčešće kod male dece.

Čak i kada se detetu ne daje mleko alergija se može javiti putem dojenja. Naime, sve namirnice koje mama konzumira ulaze u sastav mleka pa se prenose do bebe. To je najčešće vidljivo kroz alergijske reakcije, ali se i dešava da deca imaju probleme sa varenjem i gasove.

Bebe su izuzetno osetljive na pojavu alergija jer nemaju dovoljno razvijen imunitetski odgovor. Alergija na kravlje mleko se najčešće preraste, ali ako se javi važno je da se odmah prestane sa daljim unosom ovde namirnice i ne sme je biti ni u tragovima.

Treba napomenuti da je moguće da se nasledi sklonost ka alergiji pa se može očekivati da deca razviju alergiju ako je neko u porodici imao ovakve probleme tokom odrastanja.

Kako se manifestuje alergijska reakcija na mleko?

Za razliku od netolerancije na laktozu koja izaziva samo digestivne probleme, alergija na kravlje mleko može imati klasične i opasne manifestacije.

Neki od najčešćih simptoma su:

  • Digestivni problemi - mučnina, proliv, povraćanje, bol u stomaku,

  • Osip po koži i najviše oko usta – koprivljača,

  • Pojava krvi u stolici

  • Otok lica

  • Pojava ekcema

  • Respiratorne tegobe – problemi sa disanjem i pojava astme

  • Dugoročno se može javiti sporo napredovanje deteta.

Specifično je to što se kod dece koja imaju potvrđenu reakciju drugačije ispoljavaju ponovne reakcija, pa će se one kasnije ispoljavati postepeno, danima, i biće jasno da je reč o alergijskoj reakciji.

Kako treba reagovati u slučaju da beba ima alergijsku reakciju?

Pedijatar će dati savete i pre pojave alergije jer će tako roditelji znati da odmah reaguju u slučaju pojave alergije.

Prva stvar jeste da se prate reakcije i odmah kontaktira pedijatrijska služba. Pregled će svakako trebati, ali od ponašanja bebe i razvoja alergije zavisi i hitnost stanja. U slučaju bilo kakvih otoka ili problema sa disanjem odmah se treba obratiti lekaru jer može nastupiti gušenje.

Pošto će se blaža reakcija povući bilo bi dobro i da pedijatar pregleda dete dok postoji reakcija da bi bili sigurni da li je u pitanju alergija i dao savete kako dalje reagovati.

Pojava alergije na kravlje mleko znači da se ono mora izbaciti iz upotrebe duže vreme, a roditelji će morati da opreznije prate pojavu drugih reakcija jer je to očekivano kod dece koje imaju osetljiv imuni sistem.

Mlečni proizvodi su važan deo rasta i razvoja mališana, ali se uvode nakon prvog rođendana. Bebe posredno mogu razviti alergijsku reakciju što nije tako neuobičajeno, ali zahteva oprez i pregled lekara.

Daljim praćenjem i isključivanjem ove namirnice beba će nastaviti da se zdravo razvija i raste, a tokom života će najverovatnije i prerasti ovu alergiju i neće imati problema!Srodni tekstovi:


NAKIT - UKRASNI ARTIKLI

Predmeti koje ljudi stavljaju na sebe, na svoje tijelo, odjeću ili obuću jednostavno se nazivaju - n...

Detaljnije

Školski pribor – osnova za lakšu prilagodbu u novoj sredini

Svaka nova situacija zahtijeva prethodnu pripremu, posebno za djecu koja su dovoljno odrasla za pola...

Detaljnije

Krediti za pomoć i potporu poljoprivrednim domaćinstvima

Sva registrirana poljoprivredna domaćinstva mogu se prijaviti i dobiti neki od subvencioniranih drža...

Detaljnije

Kako očistiti aparate za kavu?

Nema tog barmena koji će vam reći da je oduševljen činjenicom da uz svoj osnovni posao koji u...

Detaljnije
Copyright © 2021 Zpress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS